Прогнози за външни инвестиции след въвеждане на Еврото

Прогнози за външни инвестиции след въвеждане на Еврото

Българските компании може да търгуват в евро преди присъединяването към еврозоната

 

Според изпълнителния директор на Българската фондова борса, доц. Маню Моравенов, възможността за български компании да търгуват в евро преди присъединяването на страната към еврозоната представлява нова идея, която би могла да подкрепи развитието на българския капиталов пазар. В интервю за Българското национално радио той обясни, че това предложение има потенциал да премахне валутните рискове и да привлече глобални инвеститори към българската икономика.

 

Един от основните аргументи на доц. Моравенов е, че въпреки връзката на българския лев с еврото чрез валутния борд, това все пак създава рискове за инвеститорите. Много институционални инвеститори и клирингови международни институции предпочитат да оперират с евро, а не с лева. Преходът към еврото би могъл да е решение за този проблем, като отвори вратата за по-широк капиталов пазар и привлече нови глобални инвеститори.

 

През 2023 г. българските капиталови пазари се развиват успешно, със записан растеж от близо 27%. Този успех е свързан с очакванията на инвеститорите за бъдещето, като доц. Моравенов ги сравнява с "нов ренесанс". Пандемията, въпреки драстичните й въздействия в началото, създава възможности за растеж, особено за технологичните компании.

 

Експертът подчертава важността от консултации преди инвестиране, като препоръчва на индивидуалните инвеститори да използват професионални консултанти, за да разберат по-добре рисковете, свързани с търговията на фондовите борси.

 

Относно прогнозите за 2024 г., доц. Моравенов изразява очаквания за по-ниски лихвени проценти от Федералния резерв и Европейската централна банка. Въпреки това началото на годината се характеризира с позитивни тенденции, като индексите растат с умерени темпове. Също така се очаква увеличен интерес към новите компании, търсещи финансиране на борсата, което допринася за оптимизъм в българския бизнес сектор.

Източник: bnr.bg

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 10 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Премиерът Денков: Успехи и перспективи след половин година управление

Премиерът Денков: Успехи и перспективи след половин година управление

Политика
8 април е Международен ден на ромите

8 април е Международен ден на ромите

България
Напрежение сред земеделците

Напрежение сред земеделците

България