Унгария с нови промени в закона на Централната банка

Унгария с нови промени в закона на Централната банка

На 6 ноември Унгарското правителство ще разполага с пет години, вместо със сегашните осем дни да възстанови законите в Националната Банка на Унгария (НБУ), в случаи, че се отчетат загуби по операциите си от публикувания този петък законопроект от Министерството на финансите. 

 

Бюджетният дефицит на Унгария драстично нарастнал в близката година заради изминалите избори, покачването на цените на електричеството и допълнителните покупки на газ от Русия. 

 

Предложената поправка в закона на Централната банка ще позволи на правителството да разпредели правилно плащанията към банката в пет равни суми, облекчавайки непосредствената тежест върху държавния бюджет.  

 

Унгарската банка отчете загуба от 200,9 милиарда форинта (497,44 милиарда долара) само през първата половина на 2022 година, заради покачването на лихвите и “разширяването” на баланса. Министерството на финансите заяви миналия месец, че правителството на премиера Виктор Орбан е вдигнало целта за дефицита за 2022 г. до 6,1% от икономическата продукция от 4,9%.

 

Главната цел на промените е гаранция, че НБУ има адекватен капитал докато се намаляват рисковете на бюджета. За да овладее дефицита, правителството обяви големи неочаквани данъци за банките и някои големи компании през май. Тя също така премахна таваните на цените на енергията за домакинствата с по-високо потребление от август насам.

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 20 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Кой е съвременният будител?

Кой е съвременният будител?

Образование
Какво е състоянието на момичето с 400 шева

Какво е състоянието на момичето с 400 шева

България