Kонституцията променена на първо четене

Kонституцията променена на първо четене

Промените в Конституцията на България, оформени от властта, провокираха напрежение в парламента, като дебата се превърна в истинско политическо представление. Промените, предложени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, бяха одобрени с тясно мнозинство от 164 гласа, но опозицията изрази сериозни резерви.

 

Лидерът на "Възраждане" Корнелия Нинова бърза да обвини властта в фалшива дебата и нарече предложените промени "фейк-конституция". Според нея, текстовете, които се коментират, са мъртвородени и няма да бъдат гласувани на второ четене.

 

 

Друг контроверзен момент в дебата беше предложението за ограничаване на правомощията на главния прокурор и измененията във Висшия съдебен съвет. Министърът на правосъдието, Атанас Славов, защити идеята за намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, но опозицията се възмути от неокончателността на предложените мерки.

 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предупреди, че промените в Конституцията са само началото и следва нови закони за съдебната власт. Той изрази надежда, че обществото ще започне да функционира по-прозрачно и с по-голяма справедливост.

 

Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, възприе по-прагматичен подход, предлагайки отпадането на забраната за двойно гражданство за министрите. Това предложение обаче породи оживени дискусии между ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

 

Дебатът не предвещава лесен път към окончателното приемане на промените в Конституцията, като второто четене обещава нови предизвикателства и напрежение в парламента."

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 9 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Русия продължава да настъпва в Украйна

Русия продължава да настъпва в Украйна

Свят
Доналд Тръмп и Вивек Рамасвами обединиха сили в Ню Хемпшир

Доналд Тръмп и Вивек Рамасвами обединиха сили в Ню Хемпшир

Политика
Франция пуска банкнота от 0 Евро

Франция пуска банкнота от 0 Евро

Инвестиции