Унгария ни заплашва с вето в Шенген

Унгария ни заплашва с вето в Шенген

Официалната Позиция на Унгария Задълбочава Напрежението в Българо-Унгарските Отношения"

 

Унгарското правителство ясно заяви, че ще използва ветото си по отношение на присъединяването на България към Шенген, ако тя не отмени въведената такса върху транзита на руски газ. Информацията беше предадена от Ройтерс, цитирана от БТА, като се позовава на изявление от днес на унгарското министерство на външните работи.

 

Това обявление е първото официално потвърждение от страна на правителството на Виктор Орбан относно техните планове, след като информацията беше разпространена от "Файненшъл таймс" и коментирана от българския премиер акад. Николай Денков като комуникация на ниско официално ниво.

 

В реакция на това и нататъшни събития, България обяви, че на текущия етап отлага въвеждането на таксата за транзит и внос на руски природен газ в размер на 20 лева за мегаватчас. Кирил Петков от ПП - ДБ поясни, че страната в момента работи с Европейската комисия за изготвяне на цялостен механизъм за тази такса и тя ще бъде приложена, когато бъде готов.

 

Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, Председател на комисията по външна политика в парламента, поясни решението като прилагане на "европейски подход". Той добави, че България е близо до присъединяването си към Шенген и не иска да рискува този напредък в последния момент.

 

Въпреки това, октомврийското решение на Народното събрание за въвеждане на такса за внос и транзит на руски газ предизвика остър протест от страна на Унгария, която внесе жалба в Брюксел срещу тези планове. Напрежението в отношенията между двете страни нараства, а Шенген става централна точка на дипломатическата игра.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 12 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Невъзможното щастие в любовта в “Дон Жуан” от Джордж Байрон

Невъзможното щастие в любовта в “Дон Жуан” от Джордж Байрон

Образование
Хакерска атака на правителствения сайт

Хакерска атака на правителствения сайт

България
Живот на скорост: Ива Русинова - жената, която се надбягва с вятъра

Живот на скорост: Ива Русинова - жената, която се надбягва с вятъра

Лица