Протест на Градския Транспорт в София

Протест на Градския Транспорт в София

Протест на Градския Транспорт в София: Възможни Затруднения в Движението

 

Днес сутринта, работници от Столичния градски транспорт излязоха на протест, организиран от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ. Основното изискване на протестиращите е 30% увеличение на заплатите, като движението в София може да бъде сериозно засегнато.

 

Протестът е планиран да се проведе в квартал "Дружба" на последната спирка на линии тролей 4, и автобуси 88, 204, 304, 384. Движението на тези линии ще бъде затруднено, като не е изключено да се стигне и до тяхното спиране. Събитието започва в 8:00 часа.

 

Очаква се да има среща между представители на протеста и кмета на София, Васил Терзиев. Въпреки частичното спиране на движението, решението за преминаване към стачни действия остава в неясен план.

 

"От 1 март най-късно трябва да има увеличение на заплатите или другият вариант - най-рано след приемане на бюджета на София. Хората очакват своите увеличения и напрежението в дружествата расте," заявиха от Федерацията.

 

Транспортните федерации на КНСБ и "Подкрепа" предложиха на кмета Терзиев свикване на Съвет за асоциално сътрудничество в транспорта, където да участват и ръководствата на четирите общински дружества - Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Център за градска мобилност и Метрополитен.

 

Градският транспорт се сблъсква с предизвикателства, свързани с конкурентоспособни заплати извън сектора. Текучеството на работници и натрупването на извънреден труд достига 500 хиляди часа през 2023 година.

 

Шофьорите в градския транспорт стартират с заплати между 1200 лв. и 1800 лв., като търсенето на нов персонал е за над 400 души. Възнагражденията на водачите са пропорционални на стажа и извънредните часове.

 

Федерацията предупреждава, че липсата на квалифициран персонал ще доведе до увеличение на произшествията и авариите в сектора, което може сериозно да засегне служителите и гражданите на столицата. Събитията следва да се наблюдават внимателно, тъй като те имат потенциал да променят градския транспортен пейзаж в София.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 4 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Матю Уокър (Matthew Walker)

Матю Уокър (Matthew Walker)

Лица
Топ 5 най-добрите упражнения за начинаещи

Топ 5 най-добрите упражнения за начинаещи

Здраве