2024: Колко лунни затъмнения ни очакват

2024: Колко лунни затъмнения ни очакват

 

Годината 2024 ще бъде изключителна за любителите на астрономията, като общо четири затъмнения ще запленят небето. Специалистът от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН, Пенчо Маркишки, сподели интересни подробности за предстоящите астрономически събития.

 

Пълното слънчево затъмнение на 8 април 2024 г. ще бъде върховен момент за астрономията през годината. Този невероятен феномен ще достигне своя пик и ще бъде най-добре видим от Мексико и централната част на САЩ. Любителите на астрономията трябва да се подготвят за този уникален спектакъл на небето.

 

След това, на 2 октомври 2024 г., ще имаме възможността да се насладим на пръстеновидно слънчево затъмнение. Този феномен ще бъде видим от Южно Чили и Южна Аржентина, предоставяйки невероятна визия за тези региони.

 

От България обаче, нашата възможност за астрономическо вълнение ще настъпи на 18 септември, когато ще можем да наблюдаваме частичното лунно затъмнение. Този уникален момент на небесната сцена ще бъде от полза за всички любители на астрономията у нас.

 

Пенчо Маркишки, като автор на изданието "Гид на любителя астроном", осигурява българските астрономи със съществена информация за предстоящите астрономически явления. Гидът не само предоставя датите на затъмненията, но и осветлява условията за тяхното наблюдение от територията на България.

 

През 2023 г., както ни напомня Българската телеграфна агенция, можахме да се насладим на две лунни и две слънчеви затъмнения. Обаче, само лунните затъмнения бяха видими от България. С предстоящите астрономически събития през 2024 г., влюбените в небесните явления имат повод за вълнение и подготовка за най-впечатляващите моменти на годината.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 44 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Рейчъл Зоуи (Rachel Zoe)

Рейчъл Зоуи (Rachel Zoe)

Лица
Старт на Предизборната Кампания 2024

Старт на Предизборната Кампания 2024

България