Протестен митинг и автошествие в София: КНСБ иска по-високи заплати и ясно енергийно бъдеще

Протестен митинг и автошествие в София: КНСБ иска по-високи заплати и ясно енергийно бъдеще

Шествие и блокади на централни точки в столицата, докато КНСБ настоява за допълнителни средства в бюджета и решения за енергийни предизвикателства.

 

Днес, пред Народното събрание и по централните булеварди на София, ще се проведе протестен митинг и автошествие, организирани от Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ). Акцията, наречена "За по-високи възнаграждения с Бюджет 2024 и за ясно и сигурно енергийно бъдеще на България", е планирана за 10 часа с участието на стотици граждани.

 

Предвид окончателното приемане на държавния бюджет за следващата година, КНСБ изиска допълнителни средства в размер на между 450 и 500 милиона лева за увеличение на заплатите в редица области. Това включва сфери като културата и обществените медии, здравеопазването, Агенция "Пътна инфраструктура", градският транспорт в София и другите градове на страната.


Протестът не обръща внимание само на възнагражденията в публичния сектор, но и на проблемите в енергетиката. Теми като либерализацията на пазара на ток за битовите потребители, бъдещето на въгледобивните дружества и НЕК също са в центъра на вниманието.


Организаторите очакват шествието да стартира в 11 часа от площад "Независимост", като ще бъдат блокирани ключови точки по маршрута му. Възможни затруднения за движение се предвиждат около Орлов мост, Руски паметник, край НДК и други централни локации. Протести вече са били проведени от работещите в пътната агенция, сектор култура и Агенцията за социално подпомагане, подчертавайки нарастващата обществена загриженост и необходимостта от конструктивен диалог с правителството.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 10 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: