Блогърът, който променя света - Робърт Скобъл (Robert Scoble)

Блогърът, който променя света - Робърт Скобъл (Robert Scoble)

Днес ще ви представим една уникална личност, която променя света, в който живеем. Запознайте се с един от най-добрите блогъри в света и автори в IT индустрията.

Робърт Скобъл е истински Жул Верн на 21-век. Той предвижда как света на бизнеса ще придобие нов потребителски интерфейс в интелигентни градове. Блогърът говори за  IoT устройства, самостоятелно шофиращи автомобили, роботи и дронове.

Бъдеще като от научно-фантастични филми, нали?

Висшето образование не е задължително за хора като него 

Робърт Скобъл е роден на 18 януари 1965 г. в Ню Джърси, САЩ. Случайност или не – неговият дом е само на километър от централата на Apple Computer в Силиконовата долина. Той не завършва своето висше образование по журналистика и масови комуникации в Държавния университет в Сан Хосе. Но това не му пречи да стане истински творец. От 1993 година Робърт стартира своята разнородна кариера, от която човек наистина се вдъхновява, проследявайки неговия професионален път.

 

Microsoft или началото е положено 

Скобъл през юни 2003 г. започва работа в  Microsoft. И там работи цели 3 години, които изобщо не са малко. Но в същото време вече е създал своя знаменит блог Scobleizer, който, забележете, прави най-големия си трафик, точно когато напуска технологичния гигант и решава да започне работа в Podtech.net. Там му обещават място на вицепрезидент по медийното развитие със значително по-висока заплата, плюс атрактивен брой акции. За човек като него компания PodTech в един момент се оказва тясна. На 14 януари 2008 г. обявява намерението си да я напусне.

От 3 март 2008 г. той стартира FastCompany.tv с цели 2 предавания: FastCompany Live: страхотно шоу, в което използва само мобилни телефони и ScobleizerTV, което вече е с оператор и ползва 2 камери в 720p HD.

 

Кариера на блогър и още нещо 

Ако трябва да обобщим, то днес Scobleizer е запазена  марка, хаштаг на Робърт Скобъл. Но това не му е достатъчно. Той продължава на по-късен етап кариерата си като видео блогър във Fast Company. Следва поредното предизвикателство в живота му! От 14 март 2009 г., според блога му, той започва нова дейност в Rackspace. Неуморният Скобъл се посвещава на сайта Building 43, който представя революционни технологии и стартъпи.

 

Ерата на VR и AR: животът се променя 

От март 2016 г. Робърт Скобъл се присъединява към UploadVR. Това е  изцяло нов медиен сайт, който е посветен на виртуалната и добавената реалност . В ролята си на предприемач създава нови предавания, стартира събития и се колаборира с други предприемачи в Upload Collective. Това също е ново пространство за съвместна работа за виртуална реалност, което е с фокус за стартиращи фирми.

 

Transformation Group, LLC е повече от консултантска фирма 

Основана от Робърт Скобъл и Шел Израел през март 2017 г., Transformation Group, LLC, е първата консултантска фирма, посветена на подпомагането на големите марки да разработят и внедрят стратегии за MR. Определено тя е нещо ново в нашия свят, което ще трансформира бизнеса също толкова дълбоко, колкото смартфона. Двамата футуристи вярват, че след десетилетие центърът на дигиталната търговия и живот ще е мигрирал от днешните телефони към утрешните VR и AR устройства. Робърт твърди пропагандира идеята хората да започнат да планират и прилагат стратегии за извършване на тази жизненоважна трансформация.

 

Мерна единица милискобъл 

Робърт Скобъл е наистина истинска митологема в технологичния свят. Дори има мерна единица посветена на него. Идеята хрумва на собствениците на Follow cost. Става дума за уебсайт, който изчислява колко досадно би било да следваш някого в Twitter. Мерната единица milliscoble се дефинира като: „1/1000 от средните дневни актуализации на статуса в Twitter от Робърт. И това не е случайно. 2008 година Скобъл е със  средно 21,21 туита на ден, така че един милискобъл е 0,02121 туита на ден. Изводът е, че всеки човек с милискобъл рейтинг 1000 ще бъде толкова досаден за следване, колкото Робърт. Не е ли налудничава тази мисъл!

Apropo, в кръга на шегата, на 1 април 2008 г. The Register пуска първоаприлска пародия, твърдейки, че Робърт Скобъл всъщност е бот на IBM…

С 506 000 последователи в Twitter, малко по-висока бройка в своя Facebook профил и уникалните 3,3 милиона връзки в Google Plus, той е истинско технологично гуру. Тази огромна  аудитория се е превърнала във фен база поради неговия вдъхновяващ начин към отразяване на високите технологии.

 

Публичните изяви на този човек не могат да се изброят

Робърт обикаля земното кълбо. Той посещава организации и изследователски екипи, прави изказвания на събития и конференции. Но не забравя да поддържа обширните си социални медии актуални за своето приключение. Например на 6 ноември 2006 г. се изявява като панелист на събитие на Китайската асоциация на софтуерните професионалисти, наречено „Новата епоха на влияние: въздействието на социалните мрежи върху медиите и маркетинга“. 

През ноември 2013 г. Скобъл е основен лектор заедно с Шел Израел (Shel Israel) на австралийската цифрова среща на върха на Telstra. 

Апетитът на Робърт към технологиите е очевиден в работата му. Да си припомним  жестоките видеоклипове на Скобъл, интервюиращ Илон Мъск от седалката на неговата Tesla Roadster. 

Той е първият, който показва на света много компании и технологии: Flipboard, Pandora, Instagram и хиляди други. 

Способността на този блогър да предвижда накъде върви пазарът и да популяризира следващото „голямо нещо“ е доказателство за неговия бизнес нюх. Той просто “надушва” потребителското поведение, изпреварвайки другите, като забавлява аудиторията си смислено информативно съдържание. По тази причина непрекъснато участва във всевъзможни изяви: от развлекателни програми до сериозни форуми.

 

Личен живот и още нещо

В целия този забързан и динамичен професионален живот Робърт сключва брак с Maryam Ghaemmaghami – госпожа Scoble. Дори  приема исляма (но се определя като агностик) по време на брака си. Тук няма точно обяснение за този негов акт. Радва се на 3-мата си сина, Patrick – от предишен брак, Milan и Ryan от настоящия. Единият му син е аутист и той не го крие.

Скобъл притежава безподобно чувство за хумор, което личи от интервюто му за ролята и ефекта на VR и AR. Той сравнява усещането за добавената реалност с  легализирано LSD. И когато журналистът го пита защо мисли така, отговорът на Робърт е шокиращо откровен: „Вероятно моята работа с LSD!“

Робърт Скобъл е интервюирал хиляди основатели на технологични компании. Реално трите му книги, написани с автора на Forbes, Шел Израел, предсказват тенденции в технологиите, обхващащи цели 3 десетилетия. Те провокативно са озаглавени Naked Conversations с последстващи подзаглавия по различни теми.

 

Един човек променя света днес

В заключение може да кажем, че Робърт Скобъл е сред най-известните технологични блогъри и футуристи в света. Като световноизвестен лектор и страстен почитател на виртуалната и добавената реалност вярва, че светът скоро няма да е същият.

Повярвайте и вие – преходът е стартирал!

 

Автор: Мирослава Петърчева

http://sunrises-mira.blogspot.com/

Източници:

A CONVERSATION WITH ROBERT SCOBLE, https://irishtechnews.ie/a-conversation-with-robert-scoble/, May 2017

American Blogger, Robert Scoble, https://peoplepill.com/people/robert-scoble

Prabook, https://prabook.com/web/robert.scoble/266697

Robert Scoble, Transformation Group Partner, Former UpLoad VR Entrepreneur in Residence and Futurist for Rackspace, Blogger, and Author, https://speakers.com/speakers/robert-scoble/

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 15 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: