Новак Джокович - "Златното момче" на Сърбия

Новак Джокович - "Златното момче" на Сърбия

Новак Джокович - "Златното момче" на Сърбия, наричан така не заради успехите или парите, а поради голямото си сърце

 

Казват, че парите и славата главозамайват, но ето Новак Джокович – спортист от световна величина, неколкократно оглавяващ първо място в тенис класациите и носител на най-престижните отличия в тениса, който не се е самозабравил и остава здраво стъпил на земята. И все пак успехите и постиженията предизвикват завист – неоспорим факт. Въпреки че Ноле е любимец на публиката, добрата му репутация бива опетнена от клюки, негативни статии, изопачени и фалшиви новини, както на всяка друга известна личност. Именно заради това Ви предоставяме тази статия – за да опознаете истинския Новак Джокович извън корта.

 

Ранни години и първи стъпки в тениса 

 

Новак е роден на 22 май 1987 в Белград, тогава все още Югославия, в семейството на Дияна Жагар и Сърджан Джокович. Има двама братя, които също имат амбициите да играят професионален тенис. „Спортът“ тече във вените на Джокович - баща му, майка му, чичо му и леля му са професионални скиори. През 1993 семейството се мести в Капаоник, малко село, което наброява около 100 души. Там родителите му отварят ресторант за хранене. Бащата има надеждата синът му да се занимава със ски или футбол, но младият Ноле поема по свой собствен път, който започва точно на тенис корта пред семейното заведение.

 

Първият треньор на Джокович и човекът забелязал неговата пламенна решителност е Йелена Генчич. В думите на Ноле към Генчич: „Искам да играя тенис“,  ясно звучи неподозирана увереност за едно 6-годишно дете, което е готово да се отдаде напълно на спорта и знае какво иска. Йелена уверява родителите му, че той притежава огромен потенциал и Сърджан решава до пожертва всичко, за да даде шанс на сина си да успее. 

 

 

Професионална кариера и постижения 

 

Професионалната му кариера започва на 16-годишна възраст през 2003. От тогава той извървява дълъг път, за да се превърне в шампиона, който познаваме днес. Но жертвите му несъмнено си заслужават и трудът му се отплаща: носител е на  93 титли на сингъл от ATP Tour, печели 22 турнира от Големия шлем ( 10 титли от Откритото първенство на Австралия, 2 титли от Ролан Гарос, 7 титли от Уимбълдън и 3 титли от US Open), като е втори рекордьор титуляр с Рафаел Надал, триумфира в шест Мастърса, от които е сърекордьор с Роджър Федерер, и 38  Мастърса 1000. 

 

 

Благотворителна дейност 

 

По време на пандемията през 2022 в Австралия се налагат строги санитарни мерки, които задължават участниците, желаещи да се включат Australia Open, да направят тестове за COVID, да преминат през двуседмична карантина и да се ваксинират. Новак Джокович отказва да бъде ваксиниран. Заклеймен като „антиваксър“, обществените маси биват настроени срещу него, а скандалът нашумява в медиите, привличайки цялото внимание към себе си. Така благотворителната дейност на Джокович, свързана с борбата с COVID-19, остава незабелязана.

 

Той и съпругата му Йелена правят дарение за закупуване на санитарни материали и медицинско оборудване за болниците в Италия и Сърбия. Това е само едно от множеството добри дела на Новак. Като човек преживял бомбардировките в Белград през 80-те и всички лишения на онези години, Ноле е съпричастен към народа си.

 

 

Фондация

 

Основава фондацията „Новак Джокович“, която има за цел да помогне на Сърбия и сръбския народ  да се справят с трудностите: фокусира се върху обучението на деца в неравностойно положение, открива безплатен ресторант за бездомни и хора в нужда, дарява цялата печалба от победата си на Рим Мастърс 2014 на всички жертви в своята страна на безпрецедентни наводнения. И ако с тези свои постъпки Ноле не доказва, че притежава голямо сърце и неимерима щедрост, че е патриот и обича родината си, то следният факт го потвърждава със сигурност: през 2006 години, още когато е в началото на кариерата си, той отказва да играе за Великобритания в Купа Дейвис, въпреки щедрата сума, която му предлагат. За помощта към народа си - направените дарения за църквите, Джокович е  награден от сръбския патриарх Ириней с орден „Свети Сава“ – I степен, което е най-високото отличие на Сръбската православна църква.

 

Любопитни факти 

 

Определян като жива легенда, Джокович несъмнено е талантлив тенисист, но той притежава още неподозирани умения: владее 6 езика (сръбски, английски, немски, италиански, испански и френски) и може да имитира някои от своите колеги тенисисти (Рафаел Надал, Мария Шарапова, Анди Родик и Роджър Федерер). Загрижен е за околната среда и поради това решава да започне диета, базирана на растителна основа, но не е веган. Обича всички видове спорт, но е страстен запалянко на тема футбол, като любимият му отбор е Милан.

 

Свързани личности

 

В съвременния тенис като „Светата Троица“ на този спорт, три имена непрестанно се споменават заедно в статии и репортажи, сблъскват се в турнирите и се борят за челно място в ранглистите – Новак Джокович, Рафаeл Надал и Роджър Федерер.

 

Вечни съперници, тримата поставят редица рекорди за спечелени титли и турнири от Големия шлем. Рафаел Надал, неслучайно наричан „Кралят на клея“, е носител на най-голям брой спечелени титли от Големия шлем, от които 14 са от Ролан Гарос, където настилката е клей. Швейцарецът Роджър Федерер се оттегля от корта през 2022 на възраст от 41 години, до тогава той постига множество успехи.

 

Рекорд 

 

Сред постиженията му е рекордът от 237 последователни седмици, в които е номер едно в света. През 2017 става най-възрастният номер едно играч в историята на тениса, но година по-късно Джокович подобрява рекорда му. Той също така е и олимпийски шампион, нещо което Джокович все още не е постигнал.

 

При участието си на Летните Олимпийските игри в Пекин Федерер печели златото на турнира по двойки, заедно със сънародника си Станислав Вавринка, а на следващата олимпиада в Лондон – сребърен медал на сингъл.  

 

Повече информация за благотворителната дейност, личния живот и хранителния режим на Новак Джокович, за Федерер и за Рафаел Надал можете да намерите на следните сайтове:

 

Фондация "Новак Джкович"

Джокович дарява 1 млн. евро за борбата с Корона вируса в Сърбия

Хранителен режим и защо Джокович не е веган

Рафаел Надал: нещо повече от "Кралят на клея"

Оттеглянето на Роджър Федерер

 

Автор: Никол Георгиева

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 42 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: