Уроци от вдъхновяващия живот на феноменалната Опра Уинфри (Oprah Winfrey)

Уроци от вдъхновяващия живот на феноменалната Опра Уинфри (Oprah Winfrey)

Милиардерката, медиен изпълнителен директор и филантроп Опра Уинфри (Oprah Winfrey) е най-известна с това, че е водеща на своето международно популярно токшоу от 1986 до 2011 г. Оттам тя стартира своята телевизионна мрежа OWN.

 

Опра Уинфри е американски медиен директор, актриса и филантроп, която се превърна в световна икона благодарение на приноса си към развлекателната индустрия и благотворителните си начинания. Тя е родена в Косцюшко, Мисисипи, в семейството на Вернита Лий и Върнън Уинфри и израства в бедност, сблъсквайки се с много трудности през детството си, но ранните препятствия по пътя ѝ не я спират да постигне мечтите си. 

 

В статията ще ви разкажем повече за личността на Опра, нейният личен и кариерен път, постиженията и каузите, в които влага своята енергия и средства, и чрез които променя света към по-добро.

 

Най-важното за Опра Уинфри

 

Опра Уинфри е американска телевизионна личност, актриса и предприемач, чието ежедневно токшоу “Шоуто на Опра Уинфри” е сред най-популярните в жанра. Тя стана една от най-богатите и влиятелни жени в Съединените американски щати, включвана е многократно в различни класации на най-известните, богати и вдъхновяващи жени в САЩ.

 

Опра Уинфри е родена на 29 януари 1954 г., Косцюшко, Мисисипи, като по-късно Уинфри се премества в Милуоки, Уисконсин, за да живее с майка си. В ранните си тийнейджърски години тя е изпратена в Нашвил, за да живее с баща си, който оказва положително влияние в живота ѝ. 

 

Уинфри получава пълна стипендия в Държавния университет в Тенеси, но напуска, за да преследва кариера в радиопредаванията. В крайна сметка получава диплома през 1986 г. 

 

Начални щрихи в кариерния път на Опра

 

На 19-годишна възраст тя става водеща на новини за местната телевизионна станция CBS, а през 1976 г. става репортер и водещ за новинарския филиал на ABC в Балтимор, Мериленд. Тя се оказва ограничена от обективността, която се изисква от новинарските репортажи, и през 1977 г. става водеща на сутрешното шоу в Балтимор “People Are Talking”.

 

Уинфри се справя отлично в непринудения и личен токшоу формат и през 1984 г. се премества в Чикаго, за да бъде домакин на токшоу “AM Chicago”. Добродетелната и ангажираща личност на Уинфри бързо превръща програмата в успех и през 1985 г. тя е преименувана на “Шоуто на Опра Уинфри”. Широко разпространявана на национално ниво през 1986 г., Шоуто на Опра става най-високо оцененото телевизионно токшоу в Съединените американски щати и печели няколко награди Еми.

 

През 1998 г. Уинфри разширява своята медийна развлекателна империя, когато съоснова Oxygen Media, която стартира кабелна телевизионна мрежа за жени. През 2006 г. каналът Oprah & Friends дебютира по сателитното радио. Тя посредничи в партньорство с Discovery Communications през 2008 г., чрез което Oprah Winfrey Network (OWN) заменя Discovery Health Channel през януари 2011 г.

 

През 2018 г. Уинфри обявява споразумение за създаване на съдържание за стрийминг услугата Apple TV+, а през 2020 г. тя започна да продуцира и води стрийминг токшоуто Oprah Talks COVID-19. В допълнение, тя бе домакин на панелна дискусия от две части, Where Do We Go From Here?, на OWN, за да се обърне внимание на широко разпространеното антирасистко движение, което възникна след видео убийството на Джордж Флойд, невъоръжен афроамериканец, от полицията в Минеаполис, Минесота. 

 

oprah-startneews-bg

 

През 2021 г. Опра нашумя с откровеното интервю на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, първото за двойката, откакто те престанаха да бъдат работещи членове на британското кралско семейство. Нашумяваният телевизионен специален филм беше излъчен по CBS.

 

Най-важният бизнес проект на Опра: “Шоуто на Опра Уинфри”

 

Уинфри стартира Шоуто на Опра Уинфри през 1986 г., ставайки първата чернокожа жена водеща на национално излъчвано ежедневно токшоу. То е гледано в продължение на 25 години, до 2011 г., когато е излъчен последният епизод записан пред публика от 13 000 души в Чикаго.

 

С разположението си в 120 канала и аудитория от 10 милиона души, шоуто печели 125 милиона долара до края на първата си година, от които Уинфри получи 30 милиона долара. Скоро тя придобива собственост върху програмата от ABC, като я привлича под контрола на новата си продуцентска компания, Harpo Productions („Опра“, изписана наобратно), и печели все повече и повече пари от разпространението.

 

Каузи и иницативи, в които Опра участва 

 

Уинфри участва в множество благотворителни дейности, включително създаването на мрежата на ангелите на Опра, която спонсорира благотворителни инициативи по целия свят. През 2007 г. тя открива училище на стойност 40 милиона долара за момичета в неравностойно положение в Южна Африка. Тя става отявлен защитник срещу насилието над деца и получава много отличия и награди от граждански, филантропични и развлекателни организации. 

 

През 2010 г. тя е обявена за носител на отличието на Кенеди Център, а на следващата година получава хуманитарната награда „Джийн Хершолт“ от Академията за филмово изкуство и наука. 

 

През 2013 г. Уинфри е наградена с президентския медал на свободата. Тя печели наградата Сесил Б. Демил (Златен глобус за цялостно творчество) през 2018 г., а нейната пламенна реч, в която тя призовава за расово и полово равенство, се възприема като един от най-запомнящите се моменти на церемонията.

 

Какви награди притежава Опра Уинфри?

 

Опра е седемкратен носител на наградата Еми през деня за изключителен водещ на токшоу за “Шоуто на Опра Уинфри” и е въведена в Залата на славата на Телевизионната академия през 1994 г. През 1994 г. Уинфри е въведена в Националната зала на славата на жените. Шест години по-късно, през 2000 г., Уинфри получава медала Spingarn, най-високото отличие, присъждано от NAACP. Организацията връчва медала всяка година на мъж или жена от африкански произход и американско гражданство за заслуги и постижения.

 

През 2010 г. Опра Уинфри е обявена за почетен член на Kennedy Center. Опра също печели наградата Cecil B. DeMille (Златен глобус за цялостно творчество) през 2018 г. В допълнение, тя спечели множество награди Emmy за Шоуто на Опра Уинфри и други телевизионни продукции. 

 

Тя също е носител на почетната награда Academy Honorary Award, почетна докторска степен от Харвардския университет и Президентски медал на свободата.

 

Най-интересните факти за Опра Уинфри

 

  • Опра преодолява тежкото си детство, родена от тийнейджърка в селски район на Мисисипи и израснала без вътрешна водопроводна инсталация.

 

  • Уинфри е съсредоточила филантропията си върху дарения в сферата на образованието. Тя е дарила 425 милиона долара през цялата си кариера, включително над 100 милиона долара на Академията за лидерство на Опра Уинфри за момичета в Южна Африка.

 

  • Опра Уинфри превръща своето хитово токшоу, което продължава да се излъчва 25 години, в медийна и бизнес империя.

 

  • Реинвестирани, печалбите от нейното шоу, плюс печалбите от филми като The Colour Purple, Beloved и Selma (които нейните Harpo Productions копродуцираха) възлизат на над 2 милиарда долара.

 

  • През 2011 г. Уинфри стартира кабелния канал OWN. Тя продава по-голямата част от дела си в мрежата на собственика Warner Bros. Discovery през 2020 г. в замяна на акции в компанията.

 

  • Уинфри купува 10% дял в Weight Watchers през 2015 г., въпреки че сега притежава по-малко.

 

  • Нейното обширно портфолио от недвижими имоти включва домове в Калифорния, Нешвил и над дузина имоти в Хавай.

 

Няколко любими цитата на Опра

 

Целият смисъл на това да си жив е да се развиеш до завършената личност, която си бил предназначен да бъдеш. 

 

Това, което научих в много ранна възраст, беше, че съм отговорен за живота си човек. И когато станах по-духовно осъзната, научих, че всички сме отговорни за себе си, че вие ​​създавате собствената си реалност чрез начина, по който мислите и следователно действате. Не можете да обвинявате апартейда, родителите си, обстоятелствата си, защото вие не сте вашите обстоятелства. Вие сте вашите възможности. Ако знаете това, можете да направите всичко.

 

Това, което знам със сигурност е, че за да бъдеш истински щастлив, трябва да живееш в синхрон и трябва да отстояваш нещо по-голямо от себе си. Защото животът е взаимен обмен. За да продължиш напред, трябва да дадеш и нещо от себе си на другите. 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 57 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Джоан Роулинг (Joan Rowling)

Джоан Роулинг (Joan Rowling)

Лица
Дженифър Лопес и Бен Афлек: Късат ли?

Дженифър Лопес и Бен Афлек: Късат ли?

Шоубизнес
На 100-годишна възраст почина топ дипломатът Хенри Кисинджър

На 100-годишна възраст почина топ дипломатът Хенри Кисинджър

Свят