Диана Ковачева е България съдия в Европейския съд за правата на човека

Диана Ковачева е България съдия в Европейския съд за правата на човека

Диана Ковачева Избрана за Български Съдия в Европейския Съд по Правата на Човека

 

На 24 януари 2024 г. Диана Ковачева беше обявена за новия български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), след успешната си кандидатура в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. С решаващо мнозинство от 115 гласа от общо 201 действителни, Ковачева предварително осигури подкрепата на Парламентарната асамблея.

 

Галерията на кандидатите включваше още Галя Вълкова с 73 гласа и Драгомир Йорданов със скромните 13 гласа. Първоначалното гласуване не беше успешно за Ковачева, която тогава не успя да събере необходимите 121 гласа. Това наложи второ гласуване, където със значиелно надмощие тя събра подкрепата на парламентаристите.

 

Диана Ковачева, съдия в Съдебната палата на Върховния касационен съд и бивш председател на Висшия касационен съд, се нарежда на върха на списъка с успешни кандидати. Нейният опит в областта на правото и ангажиментът й с правата на човека я правят подходящ избор за тази роля.

 

Мандатът на настоящия български съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев, изтича на 12 април тази година. Следващите девет години Ковачева ще заеме този отговорен пост, като трябва да започне своя мандат в рамките на следващите три месеца.

 

Тази новина е от съществено значение, тъй като България ще продължи да бъде представлявана на високо ниво в Европейския съд по правата на човека, а Диана Ковачева ще допринесе за укрепването на принципите на правосъдие и правата на човека в региона и по света.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 6 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Рейчъл Зоуи (Rachel Zoe)

Рейчъл Зоуи (Rachel Zoe)

Лица
Мария Габриел разкрива стратегически приоритети

Мария Габриел разкрива стратегически приоритети

Политика