Ще може да увеличите оценката си от матурите

Ще може да увеличите оценката си от матурите

Парламентът гласува за промени в оценките на зрелостниците

 

На първо четене депутатите в Българския парламент приеха промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които отварят възможност за зрелостниците да повишат своите оценки от държавните зрелостни изпити. Инициатори на измененията са депутатите Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и Елисавета Белобрадова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Предложението беше одобрено с 154 гласа "За" и 35 "Въздържал се".

 

Предложението, което произлиза от предложение на омбудсмана Диана Ковачева, се фокусира върху оценките от държавните зрелостни изпити. Тези изпити изпълняват двойна функция - завършване на средното образование и влизане във висшите училища. Според Вълчев това, че в момента, ако ученик не е доволен от получената оценка, той няма възможност да я коригира е крайна мярка.

 

Припомняме и за случаи, заради операции и заболявания, в които ученикът не може физиески да се яви на матура и така застрашава цялостото с обучение през годината, както и висшето си образование. 

 

Според предложените изменения, зрелостниците ще могат да се явят на втори зрелостен изпит в същото училище еднократно и в рамките на една година след първия. Ако новата оценка е по-висока, ще се издава удостоверение за нея. Този механизъм предоставя на учениците възможността да подобрят своите резултати в следващите изпити и да получат по-добри шансове за висше образование.

 

Промените в закона отразяват стремежа на парламента за подобрение на процеса на оценяване и предоставяне на по-голяма гъвкавост на учениците, като им се дава втори шанс да докажат своите умения и знания в ключов момент от техния образователен път.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 7 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Лица
ДЖЕНГА: Игра с лесни и ясни правила за подреждане на дървени блокчета

ДЖЕНГА: Игра с лесни и ясни правила за подреждане на дървени блокчета

Репортажи