ОАЕ осигуряват финансова подкрепа за морския хуманитарен коридор от Кипър за Газа

ОАЕ осигуряват финансова подкрепа за морския хуманитарен коридор от Кипър за Газа

Обединените арабски емирства осигуряват финансова подкрепа за морския хуманитарен коридор от Кипър за Газа

 

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха финансова помощ от 15 милиона щатски долара за морския хуманитарен коридор от Кипър до Газа. Тази значителна сума е предоставена по инициатива на президента на ОАЕ, шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, като част от ангажимента на страната да се справи с влошаващата се хуманитарна ситуация в Ивицата Газа.

 

Специалният международен фонд "Амалтия", създаден въз основа на кипърския план за морски хуманитарен коридор, е една от ключовите инициативи, представени на конференция, проведена в март тази година на остров Кипър с участието на над 40 държави и организации. Този фонд ще улесни координацията и финансирането на доставките на хуманитарна помощ за Газа.

 

ОАЕ също така осигуриха финансирането за събирането и транспортирането на над 500 тона помощ в две предишни пратки чрез този морски коридор.

 

Президентът на Кипър, Никос Христодулидис, обяви, че мисията за хуманитарна помощ по морския коридор от Кипър за Газа скоро ще бъде възобновена, след като бъде завършена работата по изграждането на временен кей в Газа. Според него, това съоръжение ще бъде завършено предварително до 15-ти април, което е по-рано от планирания срок до 1-ви май.

 

Доставките през този коридор бяха спрени след атаката на израелски въздушни сили на 1-ви април, когато неправителствената организация "Световна централна кухня" загуби седем от своите членове. Втората група от три кораба беше принудена да се върне в Кипър, като само част от помощта беше разтоварена в Газа.

 

В момента около 1000 тона храни се съхраняват в Кипър, готови да бъдат изпратени за палестинското население, както самият президент потвърди.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 7 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени