Кораб срути мост в Балтимор

Кораб срути мост в Балтимор

Катастрофа в Балтимор: Контейнеровоз се сблъска с мост, причинявайки хаос и разрушения

 

БАЛТИМОР, 26 март (по информация Ройтерс) - Внушителният 948-футов контейнеровоз катастрофира и се сблъска с четирилентов мост в град Балтимор, САЩ. Пристигането на кораба в пристанището на Балтимор в ранни часове на вторник предизвика срутването на моста, изхвърляйки коли и хора в реката.

 

Спасителните екипи успешно извадиха двама оцелели, при които единият остава в болница за лечение. Търсенето на останалите лица продължава в река Патапско, след като големи части от 1,6 мили (2,57 км) мост Франсис Скот Кий се срутиха във водата. „Предварителното разследване показва, че става въпрос за нещастен случай“, сподели губернаторът на Мериленд Уес Мур по време на брифинг и отрече наличието на достоверни доказателства за терористична активност.

 

В момента на сблъсъка на моста са били осем души, при които шестима са в неизвестност, информира министърът на транспорта на щата, след като инцидентът затвори едно от най-натоварените пристанища в САЩ.

 

 

САЩ. Бреговата охрана регистрира срутването в 1:27 сутринта и активира екипи за спасяване, след като превозващият контейнери кораб, плаващ под сингапурски флаг, принуди моста да се издигне във въздуха, образувайки броени метални обломъци. Работници веднага пристъпиха към ремонта на дупките в моста, докато сонарите помагаха в откриването на превозни средства под водата, която по този време достигна дълбочина около 50 фута, според изявление на Пол Уидефелд, министър на транспорта на Мериленд.

 

Мостът е строен в съответствие с изискванията и нямал докладвани до момента структурни проблеми, потвърди Мур. Той добави, че екипажът на кораба предупредил властите за проблем с електрозахранването преди катастрофата. Президентът Джо Байдън бил информиран за инцидента, съобщи Белият дом.

 

Джейми Краузе, който е свидетел на събитията, описа момента на срутването като шокиращ. Тя беше на работно място в бреговата зона, когато количката с пакети се разклати силно около 2 часа сутринта. "Отидох там и реално нямаше мост, цялата структура изчезна", сподели тя в интервю за Ройтерс. "Беше шокираща гледка."

 

Идентифициран като Dali, корабът е собственост на Grace Ocean Pte Ltd и е управляван от Synergy Marine Corp. Synergy потвърди, че Dali се е сблъскал с една от колоните на моста и че всички членове на екипажа, включително двамата пилоти, са невредими.

 

В резултат на инцидента, движението в пристанището на Балтимор беше спряно, като това може да има сериозни последици за търговията и доставките на стоки, като автомобили и въглища. Професионалистите предупреждават, че затварянето на едно от най-големите пристанища на източния бряг на САЩ може да доведе до забавяне и увеличение на разходите в региона.

 

Събитието представлява сериозно предизвикателство за нормалната динамика на живот в Балтимор и за транспортните и търговски дейности в региона, като настоящата фаза е на активни спасителни операции и разследване на причините за инцидента.

 

 

Кметът на Балтимор Брандън Скот описа сцена на усукан метал, изстрелян в небето. „Беше нещо от екшън филм. Беше нещо, което никога не си мислил, че ще видиш“, каза той.

Кевин Картрайт, говорител на градската противопожарна служба в Балтимор, каза по-рано пред Ройтерс, че в реката може да има до 20 души заедно с коли и вероятно ремарке с трактор.
„Това е събитие с масови жертви“, каза той. „Тази операция ще продължи много дни.

Видео на живо, публикувано в YouTube, показва как корабът се забива в моста в тъмнината. Фаровете на превозни средства можеха да се видят на моста, когато той се разби във водата и корабът се запали.

РЯДКО СЪБИТИЕ

Бедствието от вторник може да е най-лошото в САЩ срутване на мост от 2007 г., когато мостът I-35W в Минеаполис се срути в река Мисисипи, убивайки 13 души.


Това беше първото голямо срутване на мост от удар на кораб от около 40 или 50 години, каза Дейвид Найт, специалист от Института на строителните инженери, пред Ройтерс.


Националният съвет по безопасност на транспорта изпраща екип за разследване.
Губернаторът Мур, обяви извънредно положение, за да разгърне бързо федералните ресурси за справяне с извънредната ситуация. 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 16 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Откриха тяло на мъж в Симитли

Откриха тяло на мъж в Симитли

Разследване
Ванга

Ванга

Лица
Вдъхновяващата история на Прометей - героят Титан

Вдъхновяващата история на Прометей - героят Титан

Изкуство