Размисли върху “Притчата за трите пръстена” от Джовани Бокачо

Размисли върху “Притчата за трите пръстена” от Джовани Бокачо

Как да победиш опонента си с хитрост?

Размисли върху “Притчата за трите пръстена” от Джовани Бокачо

 

  • Каква е идеята за създаването на сборника “Декамерон” от Джовани Бокачо?

  • Какво е съдържанието на “Притчата за трите пръстена”?

  • Защо въпросът на Саладин се оказва въпрос капан?

  • Какъв отговор дава Мелхиседек?

  • Какви поуки може да извлечем относно справянето с всеки спор?

  • Кои са идеите, които биха ни помогнали да победим свой опонент?

  • Какво символизират пръстените?

 

 

Накратко за сборника “Декамерон”

 

Декамерон” е сборник със 100 новели, който е написан по време на чумната епидемия от Джовани Бокачо през 14 век. Идеята за написването е свързано с това как хората по-лесно биха приели съдбата си, гледайки от веселата част на живота. Така Джовани Бокачо разказва историята на 10 човека, които се усамотяват в църквата “Санта Мария Новела”, като всеки ден разказват по 10 истории на различна тематика: за любовта, за изневерите, за изобличаването на църквата, за лъжата и други. По този начин те сформират едно малко общество, което отразява различни аспекти на човешкия живот, а разказите им се превръщат в морални уроци, които имат за цел да докоснат всички нас. През целия сборник Бокачо използва хумора, иронията и сатирата, за да изобличи и да покаже нагледно някои нередности, на които е ставал пряк свидетел, а в същото време разкрива и красотата на любовта, приятелството и честността.

 

 

Резюме на “Притчата за трите пръстена”

 

“Притчата за трите пръстена” е вплетена история от Новела III, разказана от Филомена. В нея се разглеждат героите Саладин и Мелхиседек, при които се наблюдава съревнование и надпревара за получаване на титлата “мъдрец”.

 

Саладин - султанът на Вавилония губи много пари, за да живее в разкош и прибягва до услугите на евреина Мелхиседек, от когото да поиска назаем. Разбира се, това може да стане и с физическа сила, защото султанът има власт над него, но тъй като това е история за силата на ума, Саладин иска да си послужи с хитрост, затова задава въпрос на евреина: “Коя от трите вери е първа - юдейската ли, сарацинската ли или християнската?".

 

 

Евреинът, използвайки своята хитрост, отговаря на предизвикателството чрез "Притчата за трите пръстена". Той разказва историята за баща, който има трима синове и обича всеки от тях. Когато бащата е на смъртно легло, решава да им остави по един пръстен като знак на своята обич. Но тъй като не може да определи кой син обича най-много, създава още два точно еднакви пръстена, които дава на всеки от тях. Така никога не се разбира у кого е оригиналният пръстен и у кого копието.

 

Саладин е смаян от отговора, затова решава да признае от какво има нужда. Така разказът завършва с щастлив край - Саладин получава това, от което има нужда, а Мелхиседек става негов помощник и много добър приятел.

 

 

Въпросът капан

 

Доказателство за острия ум на Саладин се крие в неговия въпрос. Това е така, защото ако Мелхиседек посочи като отговор която и да е от религиите, все ще бъде грешен. Ако каже, че сарацинската е първа, означава, че ще се обърне срещу собствената си вяра. Посочи ли християнската, ще се подразбира, че не зачита нито своята, нито тази на султана. А ако твърди, че юдаизмът е първи, отново ще загуби живота си. Ето защо Саладин задава въпрос капан, чрез който изпъква хитростта и напълно осъзнатото му намерение да постави Мелхиседек в трудно положение.

 

 

Отговорът на Мелхиседек

 

Мелхиседек по нищо не отстъпва на своя опонент. Той взема най-правилното решение - да не похвали нито една от трите религии, а чрез разказаната от него притча показва на султана, че Бог обича еднакво всички и няма как да се определи коя религия е първа така, както и бащата еднакво обича своите синове. 

 

Краят е успешен и за двамата герои, защото всеки получава това, което иска, а победители се оказват и двамата.

 

 

Основни идеи в притчата на Бокачо

 

Притчата има за цел да покаже същността на всеки един спор, от който би могло да се излезе благодарение на:

 

  • мъдростта

  • толерантността

  • благоразумието

 

 

Как да победиш опонента си с хитрост

 

За да бъдеш победител в даден спор, можеш да се вдъхновиш от житейските уроци на приказката, които гласят:

 

  • Опознай както силните си страни, така и слабите 

  • Опознай добре своя опонент

  • Бъди деликатен и търпелив

  • Служи си с хитрост, но не с цената на унижение и измама

  • Бъди справедлив

  • Бъди гъвкав с умението лесно да се приспособяваш

  • Не пренебрегвай интуицията си

  • Бъди добронамерен

  • Научи се да признаваш грешките си

 

Тези уроци, представени в "Притчата за трите пръстена", могат да бъдат ценни принципи за развитие на твоите стратегически умения за успешно справяне с предизвикателствата в живота.

 

 

Символиката на пръстена

 

Пръстенът представлява затворена окръжност, която няма нито начало, нито край. Това от своя страна символизира единство и цялост, затова се асоциира с безкрайността. Ето защо брачната халка е съюз на съпружеска вярност.

 

Видове пръстени

Пръстените носят различни значения в зависимост от техния вид. Ето и някои от тях:

 

  • пръстен печат - символ на власт и авторитет. Познат е още от минали времена, когато важни владетели имали честта да ги носят.

  • пръстен-амулет - имат силата да предпазват от някаква опасност или пък се смята, че имат магическо действие

  • златни рибарски пръстени - при встъпване в длъжност папите ги връчвали на подчинените сановници

  • сватбен пръстен (халка) - символ на безкрайна и вечна любов

 

Тези различни видове пръстени са само част от многобройните начини, по които хората използват този аксесоар за изразяване на своите идентичности, вярвания и обичаи.

 

 

Василена Петкова

учител по български език и литература

СУ “Св. Паисий Хилендарски” - гр. Пловдив

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 52 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени