Романът “Дядо Горио” от Оноре Дьо Балзак

Романът “Дядо Горио” от Оноре Дьо Балзак

“Дядо Горио” от Оноре Дьо Балзак

Анализ и характеристика на героите

 

  • За какво се разказва в произведението “Дядо Горио”?

  • Какъв е жанрът на творбата?

  • Какви са композиционните особености на произведението?

  • Кои качества са присъщи за героите в “Дядо Горио”?

  • Какво послание отправя Оноре дьо Балзак към читателите?

 

 

Накратко за произведението "Дядо Горио" на Оноре Дьо Балзак

 

Действието на романата “Дядо Горио” се развива в Париж през 1819 г., като в центъра на събитията е един пансион, държан от мадам Воке. Повествователят го описва подробно, набляга на миризмата и цветове, за да може читателят да се докосне напълно до една атмосфера, пропита с усещането за упадък и социален контраст - период, типичен за Франция след след Наполеоновите войни. Пансионът на мадам Воке се явява като микрокосмос на обществото, където се срещат хора от различни социални слоеве - всеки със своята съдба и намерения. 

 

Обръща се сериозно внимание на тримата най-ключови персонажи, като се проследява обстойно и вътрешния им свят - Дядо Горио, Вотрен и Растиняк, т.е. налице са три основни сюжетни линии.

 

Първата сюжетна линия запознава читателя с Дядо Горио - бивш търговец, фабрикант на фиде, който обеднява до краен предел и губи всичко заради егоистичните си дъщери - Анастази и Делфин. Възрастният мъж често е подложен на подигравки от останалите квартиранти заради неговата бедност и покорство. 

 

 

Растиняк е студент по право - млад, амбициозен мъж, който има мечта да се изучи. Попадайки обаче в свят, пълен с корупция, алчност и жажда за власт, измества приоритетите си и има нова цел - да покори Париж и да се докосно до висшето общество, което ще му помогне да се издигне. За тази цел той се сближава с Дядо Горио, като получава ценна информация за живота в столицата. Впоследствие студентът силно се привързва към него и става негов покровител.

 

Третата сюжетна линия разкрива един измамник в лицето на Вотрен. Той е умен и досетлив, като бързо привлича вниманието на останалите, които изобщо не подозират за неговото мрачно минало. Той дава съвети на Растиняк за бързо забогатяване чрез сключване на брак по сметка, като за тази цел трябва да убие брата на госпожица Викторин Тайфер. 

 

Междувременно в сюжета участват и други второстепенни герои, чиято роля никак не бива да се пренебрегва, защото и те допринасят за разкриването на моралните и социални дилеми, пред които са изправени главните герои: Госпожа дьо Босеан, адвокатът Максим дьо Трай, госпожица Мишоно, Кристоф, господин Поарон, Силви, Бианшон, Фредерик дьо Нусинжен. 

 

Докато Балзак разказва подробно за главните герои, се вплитат и действията на дъщерите на Горио, които до последния му дъх го изнудват за пари и накрая старецът умира, потънал в бедност и разочарование, а не погребението му присъстват само Растиняк и един слуга. 

 

Произведението разказва за това как алчността, егоизма и преследването на личните интереси стоят над всичко - дори и над човешкия живот. 

 

 

 

Жанр и жанрови особености

 

Произведението е роман - действието е подробно разгърнато, като се разглежда обстойно както външния, така и вътрешния свят на героите. Обръща се внимание на описанието на вещите, за да може читателят да се докосне до идеята с каква важност е материалното. 

 

Повествователят (разказвачът) в творбата е всезнаещ и всевиждащ. Това означава, че той е напълно запознат с всеки дребен детайл.

 

 

 

Композиция и особености

 

Романът се разделя на 4 части:

 

  • Първа част - Описанието на дом “Воке”

  • Втора част - Навлизането на Растиняк във висшето общество

  • Трета част - Планът на Вотрен

  • Четвърта част - Смъртта на дядо Горио 

 

 

 

Героите

 

Сега ще разгледаме накратко героите, които участват в романа и тяхната роля:

 

  • Дядо Горио - не е от аристократичен произход, което е причина да не бъде допуснат до висшите кръгове. По никакъв начин не се вписва в дом “Воке”, като многократно е подлаган на присмех от останалите заради “младите” жени, които го посещават, което впоследствие се разбира, че това са всъщност неговите дъщери. Разказва своята лична история единствено на Растиняк, а накрая, миг преди смъртния му час, осъзнава болезнената истина - сам е виновен за своята безгранична любов, която е превърнала дъщерите му в егоисти, защото цял живот се е опитвал да купи обичта им. 

 

 

 

  • Йожен дьо Растиняк - семейството му се лишава изключително много в името на това той да учи право, но след като се сблъсква с живота и “ценностите” на обществото в Париж, той става обсебен от идеята да се докосне до висшето общество.

 

 

  • Вотрен - избягал каторжник и изпечен измамник, който дава различни съвети на Растиняк, за да бъде по-успешен. Става любовник на стопанката на дом ”Воке”, използва своята позиция, за да манипулира и изнудва другите обитатели на пансиона. Той е този, който предлага на Растиняк плана за убийство.

 

 

 

  • Адвокат Максим дьо Трай - любовник на Анастази (дъщерята на дядо Горио), безскрупулен и неморален. Връзката му с Анастази е плод единствено на неговите прищевки и алчност, заради които героинята потъва в дългове, които не може да изплати. 

 

  • Господин Поарон - пенсионер и друг обитател на пансиона. Той е бивш служител на министерство и често споделя своите виждания за политиката и обществото, което допринася за обществено-политическия контекст в романа.

 

  • Силви - домашната помощница в пансиона, която често коментира, подслушва и наблюдава действията на останалите, след което дава нужната информация на госпожа Воке.

 

  • Госпожица Викторин Тайфер - дъщеря на богат, но строг баща, който подхожда несправедливо с нея, като я лишава от наследство, предоставяйки го на брат й.

 

  • Госпожица Мишоно - вдовица, която се превръща в покровителка на Викторин Тайфер, давайки различни съвети.

 

  • Фредерик дьо Нусинжен - съпруг на Делфина дьо Нусинжен (втората дъщеря на Горио). Той е богат банкер, а съпругата му търси романтични приключения извън брака, затова често му изневерява.

 

  • Бианшон - съквартирант на Растиняк, студент по медицина.

 

  • Госпожа дьо Босеан - ключов персонаж за развитието на Растиняк, дама от висшето общество. Тя му дава различни съвети, за да се издигне, които са изцяло на основата на егоизма и безсърдечността. 

 

 

 

Посланието на автора

 

След като прочетем романа “Дядо Горио” от Оноре дьо Балзак, се потапяме в света на Париж през XIX век - свят, изпълнен със социални неравенства, алчност и лични трагедии. Романът разкрива бурните взаимоотношения между хора от различни класи, борбата за социално издигане и цената на човешките отношения в контекста на материализма. Така Балзак отправя и своето послание, което гласи, че пошлостта на обществото и меркантилната му природа могат да разрушат най-искрените човешки чувства и връзки. Това подчертава и неговата теза за безмилостната природа на хората, които имат съвсем различни приоритети от чисто човешките - борбата за социалното изкачване.  По този начин авторът не само критикува съвременното му общество, но и използва своите персонажи и техните истории като предупреждение за последствията от живот, обречен на деградация и упадък.

 

 

 

 

Василена Петкова

учител по български език и литература 

СУ “Св. Паисий Хилендарски” - гр. Пловдив

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 143 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени