Мръсен въздух в България: Увеличение над нормата

Мръсен въздух в България: Увеличение над нормата

Ситуацията с качеството на въздуха в редица български населени места привлича сериозно внимание както от страна на официалните институции, така и от гражданската общност. Според оценките на Европейската агенция по околна среда и българската гражданска платформа airbg.info, нормите за замърсяване на въздуха в някои градове са надвишени в повече от двойно.

 

Според Европейския индекс за качеството на въздуха, София, Пловдив, Смолян, Димитровград, Несебър, Сливен, Горна Оряховица, Плевен и Русе отчитат от лошо до много лошо качество на въздуха. От своя страна airbg.info добавя и други населени места като Кюстендил, Велинград, Троян, Севлиево и почти цялата София, където въздухът е категоризиран като много замърсен.

 

Причините за този алармиращ обстановка се свеждат до използването на твърдо гориво за битови нужди и емисии от автомобилния транспорт, което в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия предизвиква превишаването на нормите за фини прахови частици.

 

В отговор на този проблем Столичната община на София призовава гражданите да предпочитат градския транспорт пред личния. Въпреки че не е въведен "зелен билет" за временно облекчаване на ситуацията, препоръката за използване на обществения транспорт е подчертана. Шофьорите също са насърчени да не оставят двигателя на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути.

 

Съществува и инициатива за преход към екологично отопление, като домакинствата, които се отоплят на дърва и въглища, се призовават да използват електрически уреди за отопление или други екологични алтернативи.

 

Столичният инспекторат действа активно в борбата срещу замърсяването, засилвайки проверките в автосервизи, строителни обекти и за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Нарушенията в този контекст са санкционирани със съставяне на актове.

 

 

Съветите на лекарите са ясни:

 

  • Гражданите с респираторни заболявания, малките деца и възрастните хора трябва да избягват продължителен престой на открито.

 

  • Пешеходците също следва да избират маршрути, които не минават през големите градски булеварди и натоварени улици.

 

Поради прогнозата за мъгла, което задържа прахови частици в атмосферата, училища и детски градини в София са насърчени да не провеждат занимания на открито. Това предпазно мероприятие има за цел да намали въздействието на замърсяването върху здравето на децата.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 9 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още: