Джо Байдън се оттегли от надпреварата за президентските избори в САЩ

Джо Байдън се оттегли от надпреварата за президентските избори в САЩ

 

Президентът Байдън прекратява кампанията си за преизбиране, предпочита Камала Харис за заместник

 

Президентът Джо Байдън обяви в неделя, че ще прекрати президентската си кампания за преизбиране през 2024 г., като заяви, че според него "е в най-добрия интерес на моята партия и на страната да се оттегля". Това решение идва след като над 35 демократи в Конгреса го призоваха да направи този ход и след множество съобщения, че лидерите на демократите в Конгреса работят зад кулисите, за да накарат Байдън да прекрати кандидатурата си. 

 

Причини за оттеглянето

 

81-годишният Байдън се оттегля от надпреварата на фона на дълбоките опасения, че е твърде стар и слаб, за да победи бившия президент Доналд Тръмп, съобщава The New York Times. След три седмици на сериозен отпор, Байдън най-накрая се поддаде на натиска, включително унищожителни социологически проучвания и спешни молби от законодатели от Демократическата партия. Ясни знаци, че донорите вече не са склонни да финансират кампанията, също изиграха роля в решението му.

 

Вътрешнопартийни последици

 

Решението на Байдън сложи край на политическа криза, която започна, когато президентът се представи катастрофално на дебата срещу Тръмп на 27 юни. За Демократическата партия обаче оттеглянето на Байдън предизвиква нова криза: с кого да го замени и дали да се сплоти около вицепрезидента Камала Харис, или да започне бързи усилия за намиране на нов кандидат.

 

Подкрепа за Камала Харис

 

В последваща публикация в социалните мрежи Байдън обяви, че ще подкрепи Камала Харис за кандидат за президент на демократите. "Днес искам да предложа пълната си подкрепа за Камала като кандидат на нашата партия тази година. Демократите - време е да се обединим и да победим Тръмп. Да го направим." написа Байдън.

 

Това изявление на Байдън цели да насърчи партията да се обедини около Камала Харис, за да осигури стабилност и яснота в кампанията на демократите за предстоящите президентски избори.

 

 

Удар след удар

 

Изявлението за оттеглянето на Байдън, който се изолира заради зараза от COVID-19, дойде само три дни след като Тръмп произнесе подстрекателска реч, приемайки номинацията на своята партия за шанса да се върне в Белия дом за втори мандат. Тръмп, който от години се подготвя за реванш с Байдън, сега ще се изправи срещу различен опонент от Демократическата партия, а до деня на изборите остават само 110 дни.

 

През последните седмици президентът на САЩ Джо Байдън понесе тежки удари. След незадоволителното си представяне на дебата с републиканеца Доналд Тръмп, държавният глава и екипът му положиха усилия да поправят нанесените щети, но неодобрението към Байдън продължи да нараства. Високопоставени демократи като бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър изразиха съмненията си относно шансовете на президента да победи на изборите през ноември, а влиятелни спонсори като актьора Джордж Клуни се отказаха от финансирането на предизборната му кампания.

 

Последствията от покушението срещу Тръмп

 

Покушението срещу Тръмп го превърна в "политически мъченик", което от своя страна никак не помага на бездруго слабото одобрение на Байдън. В резултат на тези събития, Демократическата партия е изправена пред голямо предизвикателство в предстоящите избори. Налага се спешно да се консолидира подкрепата и да се мобилизира ресурсът за новия кандидат, който ще трябва да се изправи срещу мощния и мотивиран опонент от Републиканската партия.

 

Оттеглянето на Байдън оставя Демократическата партия с ограничено време да се организира и да издигне нов лидер, който да обедини избирателите и да предостави силна алтернатива на Тръмп. В оставащите 110 дни до изборите, всички очи ще бъдат насочени към Камала Харис и дали тя ще успее да спечели подкрепата на партията и нацията.

 

Четете още:

Простреляха Тръмп: Какво се случи

Стрелба по време на митинг на Тръмп в Пенсилвания

Доналд Тръмп и Вивек Рамасвами обединиха сили в Ню Хемпшир

Доналд Тръмп внесе гаранция от 175 милиона долара по дело за гражданска измама

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 5 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Верижна катастрофа на пътя София-Варна

Верижна катастрофа на пътя София-Варна

България
Министър Шалапатова: Първите месеци и бъдещите предизвикателства

Министър Шалапатова: Първите месеци и бъдещите предизвикателства

Репортажи