Нови Изменения в Закона за Отбраната и Филмовата Индустрия

Нови Изменения в Закона за Отбраната и Филмовата Индустрия

На първо четене, Народното събрание одобри два предложения за изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Предложенията бяха представени от народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС, както и от Министерския съвет.

 

Един от законопроектите има за цел да предостави курсантите във военни университети нов вид стипендия, която да включва и подготовката за изпълнение на военна служба като професия. Сега те получават основна стипендия за звание в размер на 260-305 лв. Бъдещата стипендия ще бъде не по-малко от 1,3 пъти размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската военна длъжност. Така обучаващите се във висши военни училища ще получават кумулативно две стипендии.

 

Според офиалния протокол на Нардоното събрание с промените обучаващите се във висши военни училища ще получават кумулативно две стипендии, като за курсант минималната ще стане в размер на 754 лв., а максималната 934 лв. За курсант – офицерски кандидат I клас минималната стипендия ще бъде 1099 лв., а максималната – 1299 лева, предвиждат измененията.

 

Годишният разход за предложената законодателна промяна е в размер на 5 320 380 лева, а средствата могат да бъдат осигурени в рамките на планираните средства за отбрана в Закона за държавния бюджет, се посочва в доклада на Комисията по отбрана.

 

Вторият законопроект предвижда изменения в Закона за филмовата индустрия, като се отстраняват несъответствия в предупредителните надписи и знаци за вредно съдържание. Думата "лица" в текстовете се заменя с "деца".

 

Вносител на измененията е Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който отбелязва в мотивите към законопроекта, че текстовете от Закона за филмовата индустрия трябва да се синхронизират с тези от Закона за закрила на детето, по смисъла на който „дете" е всяко физическо лице до навършването на 18 годишна възраст.

 

В резултат на гласуване в Народното събрание бяха направени и промени в състава на шест от постоянните комисии, включително на комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, комисията по правата на човека и др.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 11 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Ивет Лалова-Колио в нова роля на шестите си Олимпийски игри

Ивет Лалова-Колио в нова роля на шестите си Олимпийски игри

Лица
Затварят българо-турската граница

Затварят българо-турската граница

България
Разликата между рентген, скенер и ядрено-магнитен резонанс

Разликата между рентген, скенер и ядрено-магнитен резонанс

Здраве