Европейският съд: Жертвите на домашно насилие да получават статут на бежанец

Европейският съд: Жертвите на домашно насилие да получават статут на бежанец

Европейският съд разширява правата на жертвите на домашно насилие в България

 

Европейският съд в Люксембург направи историческо тълкувателно решение, което разширява правата на жертвите на домашно насилие в България. Решението, произнесено след запитване на България, предоставя възможност на тези жени да получат статут на бежанец.

 

Казусът, който предизвика това решение, се отнася до туркиня от кюрдски произход, която търсила международна закрила в България след брутално домашно насилие. Държавната агенция за бежанците отказала да предостави международна закрила на жената, считайки че насилието, на което била подложена, е битов проблем от криминален характер.

 

Фондация "Достъп до права" предоставила правна помощ на жената, като подала искане пред Административния съд. Българският съд поискал тълкуване от Европейския съд в Люксембург.

 

Въз основа на новото тълкувателно решение домашното насилие, особено принудителният брак, са признати като престъпления от криминален характер и това прави тези жени подходящи за закрила по бежанското право.

 

Представителка на "Достъп до права", Валерия Иларева отбелязва, че този случай е исторически, тъй като за пръв път Съдът на Еевропейския Съюз се произнася по такъв въпрос и то по запитване на България.

 

Въпреки че Съдът на ЕС не взема решение относно индивидуалния случай, той тълкува правата. Следващата стъпка е националният съд в България да разгледа фактите в светлината на този нов статут на жертвите на домашно насилие.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 7 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени