Ексцентричният живот и кариера на холивудската икона Джони Деп (Johnny Depp)

Ексцентричният живот и кариера на холивудската икона Джони Деп (Johnny Depp)

Джони Деп е име, което е емблема на Холивудската креативност и няколко емблематични роли, които са се запечатали завинаги в съзнанието на зрителя. Като актьор, продуцент и музикант, Джони Деп се превърна в една от най-разпознаваемите и обичани фигури в поп културата.

 

Ако ви е интересно да научите кой е Джони Деп, каква е неговата семейна история, образование, постижения, някои интересни факти за кариерата му и най-важните филми и телевизионни сериали, в които е участвал, насладете се на статията за него.

 

Кой е Джони Деп всъщност?

 

Джони Деп, с пълни имена Джон Кристофър Деп II, (роден на 9 юни 1963 г., Оуенсборо, Кентъки, САЩ), е американски актьор и музикант, известен със своите еклектични и нетрадиционни филмови роли. Той постига може би най-големия си успех като капитан Джак Спароу в поредицата 'Карибски пирати', както и във филмовите продукции “Туристът”, “Дони Браско”, “Обществени врагове”, “Брандо” и други.

 

Семейният произход на Джони Деп се корени в американската и европейската история. Баща му е строителен инженер, а майка му е сервитьорка. Джони израства в семейство от работническата класа, като се мести често поради работата на баща си. 

 

На крехката 16-годишна възраст Деп напуска гимназията, за да продължи музикалната си кариера. Неговата група, The Kids, се премества от Флорида, където прекарва по-голямата част от детството си, в Лос Анджелис. През 1983 г. Деп се жени за Лори Ан Алисън, която работи като гримьор, докато той се бори като музикант. Алисън кара приятеля си, актьора Никълъс Кейдж, да уреди Деп на прослушване с режисьора Уес Крейвън, а Деп дебютира като тийнейджър, изяден от собственото си легло в „Кошмари на Елм стрийт“ (1984). Той се развежда с Алисън през следващата година.

 

Филмова кариера и постижения в киното

 

Професионалната кариера на Джони Деп е белязана от ангажираност към творчеството и индивидуалността в ролите, които се превъплъщава, и показват неговата многоликост. Той е известен със своите трансформиращи роли и ексцентрични герои, включително Едуард Ножиците, Джак Спароу и Уили Уонка.

 

Професионалният път на Деп поема към възход през далечната 1987 г. с премиерата на 21 г. Jump Street, телевизионен полицейски сериал, в който Деп играе ролята на полицай Том Хенсън. Продукцията се оказва много успешна, но само две години по-късно той напуска сериала и се появява в Cry-Baby на Джон Уотърс и Edward Scissorhands на Тим Бъртън, два филма на режисьорски екипи, които демонстрират възможностите на Джони Деп. 

 

 

Scissorhands поставя началото на дълго сътрудничество между актьора и режисьора, което води до появата на Деп в няколко други филма на Бъртън, включително Ed Wood (1994), Sleepy Hollow (1999) и Charlie and the Chocolate Factory (2005). 

 

През 2003 г. Деп се появява като капитан Джак Спароу в “Карибски пирати: Проклятието на Черната перла” (2003). Изиграването на тази роля му носи  първата номинация за Оскар. Той е номиниран отново на следващата година за ролята си на създателя на Питър Пан Джеймс М. Бари във “Пътят към Невърленд“ (2004). Джони Деп изиграва отново ролята на Спароу в следващите части от поредицата „Карибски пирати“, което му печели милиони фенове по цял свят заради невероятната игра и остроумие.

 

Успехите продължават с участието в “Public Enemies” (2009), където Деп играе Джон Дилинджър, престъпник, станал легендарен с ограбването на поредица от американски банки по време на Голямата депресия. По-късно Деп се присъединява към Колин Фарел и Джъд Лоу, за да допринесе за алтернативно представяне на героя на Хийт Леджър към “The Imaginarium of Doctor Parnassus” (2009).

 

През 2010 г. Деп изиграва Лудия шапкар в „Алиса в страната на чудесата“, адаптацията на Бъртън по класическия роман на Луис Карол „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“ (1865). По-късно същата година той участва заедно с Анджелина Джоли в трилъра „Туристът“. През 2014 г. Деп поема ролите на изследовател на изкуствения интелект в трилъра “Transcendence”, на детектив във филма на ужасите “Tusk” и на вълк в кинематографичната адаптация на музикалната приказка на Стивън Зондхайм “Into the Woods”.

 

Музикална кариера на Джони Деп

 

Освен актьорската си кариера, Джони е и успешен продуцент и музикант. Той е продуцирал няколко филма, включително 'The Rum Diary' и 'Dark Shadows', и е член на рок групата Hollywood Vampires от 2015 г. 

 

 

Поддържайки ранния си интерес към музиката, Деп свири на акустична китара във филма “Chocolat” (2000) и в саундтрака към “Once upon a Time in Mexico” (2003). Работата му като китарист също се появява в албуми на Pogues и Oasis. Докато работи върху „Деветата порта“, той се запознава с френската актриса и певица Ванеса Паради, с която има дългогодишна връзка (1998–2012) и две деца. 

 

През 2015 г. Джони Деп се жени за актрисата Амбър Хърд и техният бурен брак завършва с развод. Хърд по-специално го обвини, че я е нападнал физически и твърди, че има проблеми със злоупотребата с вещества. В съда обаче се оказва, че тези обвинения са несъстоятелни и Джони Деп е оправдан. След шест седмици свидетелски показания - които включват и двете страни, които се обвиняват взаимно в домашно насилие - съдебните заседатели се произнасят в полза на Деп по делото му, като установяват, че Хърд е действала с 'действителна злоба'. Деп получава 15 милиона долара компенсация и наказателни щети, въпреки че съдията намалява сумата до 10,35 милиона долара. Журито също установява, че Хърд е била оклеветена от адвоката на Деп, но тя не надделява по две други обвинения. Тя получава 2 милиона долара обезщетение.

 

Интересни факти за Джони Деп

●      Джони Деп е номиниран за три награди 'Оскар' и има една награда 'Златен глобус'.

●      Той е известен с нетрадиционния си моден усет и е бил представян в големи модни списания като Vogue и GQ.

●      Джони е отдаден филантроп и е дарил милиони долари за различни благотворителни каузи през годините.

 

Най-важните филми и телевизионни сериали на Джони Деп

 

Джони Деп е създал и участвал в няколко важни филма и телевизионни сериали през цялата си кариера. Ето някои от най-значимите:

 

  1. Edward Scissorhands (1990)
  2. Поредица Карибски пирати (2003-2017)
  3. Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт (2007)
  4. Алиса в страната на чудесата (2010)
  5. Поредица Фантастични животни и къде да ги намерим (2016-2022)

 

Използвани източници

 

  1. Rolling Stone - "Johnny Depp: A Profile in Eccentricity" 
  2. Variety - "Johnny Depp, Rock Star: Inside His Fascination With Music" 
  3. BBC News - "Johnny Depp: Five memorable movie moments"

 

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 1146 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Великобритания затяга миграционните критерии

Великобритания затяга миграционните критерии

Анализи