Неудържимият Карлос Насар - Гордостта на България при щангите

Неудържимият Карлос Насар - Гордостта на България при щангите

Може и да не сме сред най-богатите или силно икономически развити държави в световен мащаб, но сърцето на всеки българин започва да бие по-силно, когато чуе родния химн на спортно състезание. Страната ни бива прославяна от редица атлети гиганти - имена като Стефка Костадинова, чийто скок на 209 см не може да бъде подобрен вече повече от 30 години, или Златните момичета на художествената гимнастика, които променят историята на художествената гимнастика на всяко първенство.

 

Сред личностите, прославили България в сферата на спорта, от няколко години блести и името на едно младо момче, което чупи рекорд след рекорд при вдигането на щанги - Карлос Насар. Този материал е посветен на талантливия щангист и неговите спортни успехи и цялостна кариера. Защото в страната ни се случват много хубави неща и трябва да говорим за тях по-често.

 

Любовта на Карлос към спорта се заражда в училищните години

 

Името Карлос Насар е синоним на българските постижения във вдигането на тежести, което оставя незаличими следи в спорта с всеки изминал ден. Младият талант е роден в Париж, Франция, на 12 май 2004 година - майка му е българка, а баща му е от ливански произход. Прекарва детството си в Червен бряг, където е отгледан от своите майка, баба и дядо, докато баща му е в родната си страна. 

 

Именно в малкия плевенски град още от началното училище, Карлос открива залата по вдигане на щанги, и там се събужда неговата страст към спорта, която вече не стихва повече от 10 години и води младежа към неспирни успехи. 

 

Негов първи треньор в Спортен клуб по вдигане на тежести “Старт” в Червен бряг е Илиан Илиев. Към днешна дата Насар тренира с Иван Иванов - четирикратен световен шампион по вдигане на тежести и олимпийски медалист със златен медал от Олимпийските игри в Барселона, Испания през 1992 г.

 

Успехите в кариерата идват още с дебюта на Карлос

 

Първото голямо състезание на Карлос е Европейското първенство по вдигане на тежести за младежи в Милано, Италия през 2018 г. Там той на 14-годишна възраст печели златното отличие и това е само началото на неговия път, осеян с медали.

 

Последват още призови отличия със златен медал от световното първенство за кадети до 17 г. в Лас Вегас, САЩ, и от европейското за младежи до 15-годишна възраст в Ейлат, Израел. Следващият голям успех, който го изтласква напред, е Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва, Русия, през 2021 г. Там Карлос прави дебюта си при мъжете и става вицешампион в категория до 81 кг., като резултатът му е само с килограм разлика от този на шампиона Антонио Пицолато от Италия.

 

Същата година Насар носи на България световна титла при вдигане на щанги при мъжете в Ташкент, Узбекистан. Това е първото такова отличие за страната ни от 2007 г. насам, когато Иван Стоицов спечели златен медал в категория до 77 кг. на първенството в Чианг Май, Тайланд.

 

На това състезание Карлос не просто печели първото място. Резултатите му подобряват два световни рекорда - за вдигане на тежести в двубоя (вдигане и изтласкване) при младежите с резултат от 205 кг., както и рекорда при изтласкване в категориите за юноши, младежи и мъже с 208 кг.

 

 

Не закъснява и първата европейска титла на младежа от първенството в Ереван, Армения, през пролетта на 2023 г. Там едва в пет опита 18-годишният българин взима победата с аванс от над 20 килограма пред носителят на сребро. Карлос успява да подобри и световните рекорди в изтласкването и двубоя, както и да постави световен рекорд за юноши в изхвърлянето. Тези отличия дават чудесни прогнози за следващите олимпийски игри, където се надяваме българската ни гордост за пореден път да прослави страната ни със злато.

 

Проблеми със закона едва не слагат край на поредицата от успехи на Карлос Насар

 

Участието на Карлос на европейското първенство в Армения, където той печели всички тези отличия, за малко да се изплъзне на атлета заради проблеми със закона. През юли миналата година младежът е заловен от полицията да шофира автомобил без свидетелство за управление на МПС и с положителна проба за употреба на амфетамини.

 

Карлос представя пред съда документи от 14 допинг проби, в които нито веднъж не е установено наличие на упойващи или наркотични вещества. Тези доказателства и фактът, че младият спортист няма криминално минало и е сред българските надежди за медали на предстоящите олимпийските игри, са достатъчно основание само за условна присъда.

 

Световният шампион е осъден условно на 7 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 450 лв. По този начин инцидентът не позволява на Карлос да пропусне световното, където той напълно оправдава решението на съда и прославя страната ни със златния медал и подобряването на няколко световни рекорда.

 

Травма проваля участието на Карлос Насар на предстоящото световно първенство

 

През месец май 2023 г. Карлос бива приет по спешност в болница и опериран след битов инцидент, при който се разкъсва ахилесовото сухожилие на левия му крак. Това е тежка травма, която предполага, че младежът няма да може да тренира в следващите между 6 и 8 месеца. Поради това се налага Насар да пропусне предстоящото световно първенство през септември в Саудитска Арабия. 

 

Прогнозите обаче са оптимистични за олимпиадата - треньорът на Карлос, Иван Иванов, няма съмнения, че младата надежда на българския спорт ще се завърне на подиума съвсем скоро и ще заяви позицията си за злато на предстоящите олимпийски игри.

 

Биографията на Карлос Насар е страхотен пример за отдаденост, талант и триумф в областта на спорта, постигнати със силата на волята и дисциплината. Едно е сигурно - това е едва началото на бляскавата кариера на Карлос Насар, който, вярваме, за нула време ще се възстанови от травмата и ще се завърне в света на щангите, за да затвърди мястото си сред най-великите имена в спорта.

 

Свързани личности

Иван Иванов - бивш треньор на националния отбор по вдигане на тежести, текущ треньор на Карлос Насар;

Илиан Илиев - бивш треньор на Карлос Насар и треньор по вдигане на тежести;

Антонино Пицолато - италиански щангист, олимпиец и трикратен европейски шампион в  състезания по вдигане на тежести.

 

Използвани източници

Sportal.bg

Btvsport.bg

Segabg.com

 

 

Автор: Бетина Цветкова

 

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 36 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Защо Възраждането е ключово за формирането на българите

Защо Възраждането е ключово за формирането на българите

Изкуство
Борба с комарите: Най-добрите растения за вашата градина

Борба с комарите: Най-добрите растения за вашата градина

Здраве
Тото с изявление за епизода с Тити Папазов

Тото с изявление за епизода с Тити Папазов

България