Мария Габриел разкрива стратегически приоритети

Мария Габриел разкрива стратегически приоритети

Вицепремиерът и министър на външните работи на Република България Мария Габриел отговори на критиките на вицепрезидента Илияна Йотова, като подчерта, че изпълнителната и законодателната власт в страната имат общи приоритети. Тя заяви, че критиките за "Б" отбора са неоснователни и се опита да успокои обществото, че властите работят в синхрон за благото на страната.

 

Мария Габриел откри и конференция на тема "Младите хора и външнополитическата стратегия на България: критичният глас", където обръща внимание на значението на новото поколение за бъдещето на страната. В контекста на предстоящата ротация в правителството, тя отказа да предостави коментари относно бъдещия състав, но подчерта необходимостта да се остави на министрите свобода в изпълнението на техните задължения.

 

В своето изказване пред участниците в конференцията, Габриел подчерта важността на ясна и дефинирана перспектива за новото поколение в страната. Тя обяви необходимостта от изготвяне на стратегически документ в областта на външната политика и призова за активното участие на младите хора в този процес.

 

"България с новото си поколение е иновативна, тя е смела, тя е дръзка, тя е критична и можем заедно да направим така, че да утвърдим страната ни като лидер и като фактор в иновациите, в новите технологии и междувременно да допринесем за повече стабилност и сигурност в Югоизточна Европа“, заяви вицепремиерът.

 

Според Габриел, външнополитическата стратегия е предизвикателство, но и кауза, която засяга цялото общество. Тя изрази интерес да чуе мнението на младите хора относно позиционирането на България на:

  • европейската и международната сцена
  • зеления преход
  • дигиталната и културната дипломация
  • връзките с българите зад граница
  • икономическата дипломация и
  • борбата с дезинформацията.

 

В светлината на предстоящите предизвикателства, вицепремиерът призова за обединение на усилията на всички слоеве на обществото, заедно с младежта, за изграждане на по-силна и устойчива страна, способна да се противопостави на предизвикателствата пред нея в бъдеще. В този контекст, стратегическата роля на младите хора в формулирането и осъществяването на външнополитическите цели на България изглежда от съществено значение.

Автор: Admiral Newspaper Admiral Newspaper 9 Пъти прочетена

0 коментари

Оставете коментар

Най-четени

Прочети още:

Български оператор с номинация за наградата Spotlight

Български оператор с номинация за наградата Spotlight

Кино
Защо Ким Мен Ун разрушава двореца си?

Защо Ким Мен Ун разрушава двореца си?

Репортажи
Андрю Хуберман (Andrew Huberman)

Андрю Хуберман (Andrew Huberman)

Лица